Ljuskice

Ljuskice za zube su protetski nadomjesci koji pokrivaju samo prednju, vidljivu plohu zuba i izrađuju se s ciljem ispravljanja estetskih nedostataka. Za izradu ljuske potrebno je minimalno brušenje zuba (0,3 – 0,5 mm).

Indikacije za izradu ljuskica :

  1. Promjena boje zuba – Naši se zubi ponekad bojom ne uklapaju u ideal „savršenog holivudskog osmjeha“. Iako se promjene boje mogu riješiti izbjeljivanjem zubi, u nekim slučajevima taj postupak ne ispuni željena očekivanja (izrazito tamni zubi). Tada se njihova boja ispravlja izradom ljuskica koje se svojom bojom idealno uklapaju u zubni luk.
  2. Promjena veličine i oblika zuba – Zubi atipičnog oblika ili zubi koji se svojom dužinom ne uklapaju u cjelokupnu harmoniju lica mogu kod pacijenata uzrokovati nesamouvjerenost. Izrada keramičkih ljuskica je idealno, a ujedno i minimalano invazivno rješenje za korekciju takvih nedostataka.
  3. Korekcija odlomljenog incizalnog brida kod traume – Ljuskicama se mogu sanirati i blaže traume zuba, poput loma vrha zuba. One mogu zaštititi zub od daljnjeg loma i upotpuniti harmoniju Vašeg osmijeha.